Чудо Светог Спиридона


У саборном храму у Каристосу, Грчка, 1930.г.

О чуду Светог Спиридона причала је 1976. г. старица Зиновија Сидери (доживела 102 године ), једна од многих сведока који су присуствовали овом догађају, о коме су у то време писале и атинске новине « Скрип «.

Ево шта је причала старица Зиновија :

« Био је празник Рождества Христовог по новом календару. Ја тада још нисам прешла старокалендарцима. Дошла сам на свеноћну службу у храм Св. Николаја. Храм је био препун народа. Стајала сам са леве стране, поред једног стуба. Изнад мене на том стубу висила је икона Св. Спиридона , дар Антонија Лумидиса из Пиреја. Икона је била украшена цвећем, које је остало још од празновања светога по старом календару.

Када је свештеник који је служио литургију, отац Сила, после малог входа почео да кади и пева тропар Божића «Рождество Твоје Христе Боже наш…» , икона Светог Спиридона је одједанпут почела ударати о стуб тако јако да је све цвеће које је било на њој поотпадало. Народ се гледајући ово знамење ужаснуо. Свештеник и појци су престали са појањем. Тада је неко из народа повикао: « Данас је по старом календару празник Св. Спиридона. Певајте му тропар! «

Појци и свештеници су « занемели « . Тог тренутка верујући су сви заједно запевали: « Сабора перваго показалсја јеси поборник и

чудотворец, Богоносне Спиридоне, отче наш… « ( тропар Светоме ). И тек у време појања тропара Светоме, његова се икона почела полако смиравати да би на крају потпуно престала да удара о стуб.»

Следећег дана, новине « Карестини « су објавиле саопштење о том чудном догађају. Сви становници Каристоса и околине говорили су о томе и признавали да су старокалендарци у праву.

Касније, 29. децембра, новине «Карестини» су објавиле:

«…Другог дана иконе није било на свом месту. Многи мисле да је намерно склоњена, да се не би и даље расправљало о проблему календара, о којем су правовремено почели да расправљају верујући, од којих је већина прешла старокалендарцима. 

И тако јавност Каристоса правдољубиво негодује и мисли да се неко злобно поиграва религиозним осећањима и светим иконама, пошто до сада икона није враћена на своје место, упркос инсистирању свих становника «.

Ein Kommentar Gib deinen ab

 1. Свети Спиридоне моли Бога за нас sagt:

  Празник Св. Спиридона се од истински Православних Хишћана слави свечано јер тог дана „православни“ (новокалендарци) славе католички Божић. У Грчкој се тог дана на Св. Спридона може видети литија старокалендараца по селима и градвима, како носе икону светитеља, како би новокалендарцима показали да се тог дана по православном календару не слави Божић.
  Свети Спиридон као учесник првог сабора се истакао јасним и једноставним исповедањем вере и чудесним моћима повратио је многе јеретике у хришћанство.
  А управо тај век нам је подарио многе светитеље и водеће богослове, као Св.Николај Чудотворац, родоначелник монаштва Св. Антоније Велики, Св. Атанасије Велики…
  Св. Антоније Велики сматра да је било какво пријатељство и дијалог са јеретицима штетан и рискантан за „душу,“ не треба им се приближавати, нити њима нити њиховој злој вери.
  Што нам показује да су у наше време све границе постављене од Светих Отаца , порушене од екумениста, који се поклањају и љубе са јеретицима и на тај начин постављају лажи, јереси и преваре на исти ниво са истином.

  МОЛИТВА СВЕТОМ СПИРИДОНУ ТРИМИТУНТСКОМ

  СПИРИДОНЕ СВЕТИ,
  СЛАВНИ ЧУДОТВОРЧЕ,
  ДОЂИ НАМА, ДИВНИ
  – ТРЕБАМО ТЕ, ОЧЕ.
  ВЕЛИКИ СИ МОЛИТВЕНИК
  МЕЂУ СВЕТИМА.
  СВЕТИ ОЧЕ СПИРИДОНЕ,
  ПОМОЗИ И НАМА!

  МИ ТРЕБАМО, БЛАГИ,
  ТВОЈУ ЧВРСТУ РУКУ,
  ДА ДОВЕДЕ ГРЕШНЕ НАС
  У ХРИСТОВУ ЛУКУ.
  ВЕЛИКИ СИ МОЛИТВЕНИК
  МЕЂУ СВЕТИМА.
  СВЕТИ ОЧЕ СПИРИДОНЕ,
  ПОМОЗИ И НАМА!

  ПОТРЕБНЕ СУ НАМА
  ТВОЈЕ МЕЛЕМ-РЕЧИ,
  ЊИМА ТЕШИШ СВАКУ
  ДУШУ КОЈА ЈЕЧИ…
  ВЕЛИКИ СИ МОЛИТВЕНИК
  МЕЂУ СВЕТИМА.
  СВЕТИ ОЧЕ СПИРИДОНЕ,
  ПОМОЗИ И НАМА!

  Liken

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s